Ma egy olyan egészségügyi problémát veszünk górcső alá, mellyel kapcsolatban sajnos igen sok tévhit él a fejekben. A gluténérzékenység is állhat a meddőség, vetélések hátterében, azonban sajnos sok helyen nem tartozik az alapvizsgálatok közé. Nagyon fontos, hogy ha felmerül ennek az autoimmun betegségnek a gyanúja, ne öndiagnózissal segítsünk magunkon, hanem keressük fel a megfelelő szakembert, és járjunk utána, hogy valóban ez áll-e a háttérben!
Tulajdonképpen mi az a gluténérzékenység?
A gluténérzékenység vagy más néven cöliákkia egy autoimmun betegség, melynél a gabonafélék egy részében megtalálható glutén túlzott immunreakciót vált ki, emiatt károsodnak a vékonybélben a bélbolyhok. A gluténérzékenyeknél probléma léphet fel az alábbi gabonák fogyasztásakor: búza, tönkölybúza, rozs, árpa, zab.
A gluténérzékenység nem azonos a búzaallergiával.
A betegségre az 1940-1950-es években figyeltek fel, azóta pedig megduplázódott az érintettek száma. A betegség kialakulását azóta több génnel is összekötötték. Ma nagyjából a népesség 1-2%-a érintett a hivatalos álláspontok szerint, egyes becslések szerint ennél többen.
Nagyon fontos, hogy a gluténérzékenység minden esetben diagnosztizálható, azoknál, akik valóban érintettek, kimutatható az autoimmun betegség jelenléte a vérből és a béltükrözés során. Azok számára, akik valóban érintettek, a gluténérzékenység nem divatirányzat, hanem egy veszélyes autoimmun betegség, már egészen kevés glutén is heves reakciókat válthat ki. Ha valaki gyanakodik rá, tényleg érdemes megvizsgáltatni, ugyanis a betegség igazolása adókedvezményre jogosít, illetve hivatalosan onnantól kezdve biztosítani kéne a betegek számára a gluténmentes ételeket. Azok számára viszont, akik nem gluténérzékenyek, ezek a gabonák értékes tápanyagot jelentenek.
Ha a családban van olyan, aki gluténérzékeny vagy cukorbeteg, érdemes már a meddőségi kivizsgálások során utánamenni, nem áll-e a háttérben rejtett gluténérzékenység, illetve ismeretlen eredetű meddőség vagy olyan meddőséget okozó betegségek kapcsán is érdemes utánamenni, melyek összefüggésbe hozhatóak a cöliákiával.
Mik lehetnek a gluténérzékenység tünetei?
Mi köze a gluténérzékenységnek a meddőséghez?
A University of Virginia kutatói bebizonyították, hogy a cöliákia nőknél az emésztési zavarokon kívül hormonális problémákat, rendszertelen menstruációt okozhat, mely jelentősen megnehezíti a teherbeesést, lecsökken az ovulációk száma, és sajnos a vetélések esélye is megnő.
A fel nem ismert, kezeletlen gluténérzékenység miatt a férfiaknál csökken a tesztoszteron szintje, mely a spermaszám csökkenéséhez, illetve az abnormális spermák számának a megnövekedéséhez vezet.
A Columbiai Egyetemen végeztek egy tanulmányt, melynek során a meddőségi intézetben 188 párt vizsgáltak, köztük 2,1% lett az addig nem diagnosztizált gluténérzékenyek száma, mely ugyan nem sokkal magasabb a kontrollcsoportban mért 1,3%-hoz képest, azonban azoknál, akiknél ismeretlen eredetű meddőség állt fenn, már 5,7% volt a gluténérzékenyek aránya, s közülük a gluténmentes diéta segítségével, mindenféle beavatkozás nélkül egy éven belül mindenki várandós lett. (Forrás)
A gluténérzékenység diagnosztizálása:
A betegség diagnosztizálását nehezíti, hogy tünetei sok esetben más betegségek felé mutatnak.
A felnőtt kori gluténérzékenység szinte biztosan kimutatható vérvizsgálatok alapján (szöveti transzglutanin IgG, IgM, endomysium), melyek a gluténérzékenyek által termelt antitestek szintjét nézik. Erre egyébként ma már gyógyszertárban kapható otthoni tesztek is léteznek.
A vele született IgG-hiány már kisgyermekkorban súlyos tüneteket produkál, azonban számukra legtöbbször nem mérvadó a vérvizsgálat, ugyanis negatív eredményt hoz, mivel az ő szervezetükben születésüktől fogva hiányzik ez az antitest. Az IgG szintje továbbá lecsökkenhet akkor is, ha a gluténérzékenység olyan súlyos, és annyira komoly károsodást okozott, hogy már az antitestek sem termelődnek megfelelően. Ezekben az esetekben megoldást jelent a gluténérzékenység diagnosztizálására a vékonybéltükrözés, melynek segítségével a bélbolyhok állapotát vizsgálják, és károsodásuk utal a gluténérzékenységre.
A gluténérzékenység kezelése:
A gluténérzékenység kezelése minden esetben gluténmentes diétával történik! Erről érdemes dietetikussal konzultálni, otthon a keresztszennyezések elkerülésére is figyelni, ha a háztartásban valaki eszik glutént, akkor külön konyhai eszközöket használni, illetve a boltokban vásárolt összes élelmiszer összetevőire odafigyelni (az allergének közt ki vannak emelve a gluténtartalmú összetevők, és a pultból kikért termékeknek is el lehet kérni a címkéjét átböngészésre).
Egyéb a meddőséggel összefüggésbe hozható táplálkozási zavarok:
Az alábbi táplálkozási-felszívódási zavarok is hozzájárulhatnak a meddőséghez:
Ezekben az esetekben a szervezet nem tud feldolgozni valamilyen tápanyagot, mely akár az epekő vagy a hasnyálmirigy krónikus gyulladásához vezethet, emiatt nem tud felszívódni a zsír, s evvel együtt a zsírban oldódó vitaminok, leggyakrabban az E-vitamin, illetve az A-vitamin, ezeknek hiánya önmagában is meddőséghez vezethet. Ez a két vitamin erős antioxidánsok, hiányukban a petesejt még a megtermékenyülés előtt tönkremehet.
A vas-és a szelén hiánya is súlyos nehézségeket okozhatnak, utóbbi ráadásul sajnos hazánkban meglehetősen sokakat érint, mivel bár a gabonákból felvehetnénk, a túlhasznált földek miatt azok szeléntartalma csökkent. A rozs, a graham és a tönkölybúzából készült termékeknek magasabb a szeléntartalma.
Tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni? Csatlakozz hozzám a Facebookon vagy a Google+-on! Ha szívesen beszélgetnél sorstársakkal, gyere a Facebook-közösségünkbe!
Források: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt.
Képek: Pixabay.