A múlt heti egzotikum után nyargaljunk vissza kicsit a kis hazánkban is elérhető gabonákra, és következzen a zab vagy zabpehely. Mostanában viszonylag divatosnak számít, aki egészségesen akar táplálkozni, fogyasztja, tele van minden zabpelyhes receptekkel, büszkék vagyunk a zabkása királylányunkra. De mégis miért esszük?
Az igazat megvallva sokáig engem is valami elemi borzongás fogott el, hogy ezt a lókaját egyem, aztán az életmódváltás során az elsők közt lett, amiket beiktattam az étrendembe, több süteményt készítettem belőle, aztán zabkását, aztán jött a kedvencem, ami bár nem egy nagy valami, és már biztos másnak is eszébe jutott, de majd azért leírom az aljára, mit szoktam pillanatok alatt készíteni a zabpehelyből. 🙂
Eleinte nem akartam lókaját enni. 😀 Forrás: Pinterest
A zabról:
A zab Ázsiában őshonos növény, Európában a kelták és a germánok termesztették, valószínűleg a lótenyésztő nomád népek hozták magukkal Ázsiából. Norvégiában is megterem, melegebb éghajlaton akár évi két alkalommal.
Miért jó fogyasztani?
Hogyan fogyaszthatjuk?
Kapható magként, pehelyként, de vehetünk boltban zabpehelyből készített lisztet vagy zabtejet is. 🙂
Receptek:
Ahogy én szoktam:
Egy kis tálkába 100-150 g zabpelyhet töltök, hozzáadok egy kanál xilitet (vagy más természetes édesítőszert), 1 kis csomag natúr joghurtot, és rádarabolok egy almát vagy más idénygyümölcsöt, és kész a tökéletes uzsonna. 🙂
Almás-kókuszos sütemény:
Hozzávalók:
Elkészítés:
A zabpelyhet körülbelül fél órára a tejbe áztatom, aztán hozzákeverem az összes többi hozzávalót. Egy tepsibe sütőpapírt rakok, és arra kis korongokat formázok belőle. Előmelegített sütőben pirulásig sütöm.
Forrás: www.mazsola.hu
Zabpelyhes arcpakolás:
Egy kanál zabpelyhet, egy kanál joghurtot és egy kanál mézet összekeverek, majd a párnámra egy törülközőt helyezek, ráfekszem, az arcpakolást az arcomra kenem, és 10-20 percig relaxálok. 🙂
Forrás: Pinterest
Tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni? Csatlakozz hozzám a Facebookon is!