Miért kéne ennünk a zabot?

A múlt heti egzotikum után nyargaljunk vissza kicsit a kis hazánkban is elérhető gabonákra, és következzen a zab vagy zabpehely. Mostanában viszonylag divatosnak számít, aki egészségesen akar táplálkozni, fogyasztja, tele van minden zabpelyhes receptekkel, büszkék vagyunk a zabkása királylányunkra. De mégis miért esszük?

Az igazat megvallva sokáig engem is valami elemi borzongás fogott el, hogy ezt a lókaját egyem, aztán az életmódváltás során az elsők közt lett, amiket beiktattam az étrendembe, több süteményt készítettem belőle, aztán zabkását, aztán jött a kedvencem, ami bár nem egy nagy valami, és már biztos másnak is eszébe jutott, de majd azért leírom az aljára, mit szoktam pillanatok alatt készíteni a zabpehelyből. 🙂

Eleinte nem akartam lókaját enni. 😀 Forrás: Pinterest

A zabról:

A zab Ázsiában őshonos növény, Európában a kelták és a germánok termesztették, valószínűleg a lótenyésztő nomád népek hozták magukkal Ázsiából. Norvégiában is megterem, melegebb éghajlaton akár évi két alkalommal.

Miért jó fogyasztani?

Forrás: www.szegena.hu

Hogyan fogyaszthatjuk?

Kapható magként, pehelyként, de vehetünk boltban zabpehelyből készített lisztet vagy zabtejet is. 🙂

Receptek:

Ahogy én szoktam:

Egy kis tálkába 100-150 g zabpelyhet töltök, hozzáadok egy kanál xilitet (vagy más természetes édesítőszert), 1 kis csomag natúr joghurtot, és rádarabolok egy almát vagy más idénygyümölcsöt, és kész a tökéletes uzsonna. 🙂

Almás-kókuszos sütemény:

Hozzávalók:

Elkészítés:

A zabpelyhet körülbelül fél órára a tejbe áztatom, aztán hozzákeverem az összes többi hozzávalót. Egy tepsibe sütőpapírt rakok, és arra kis korongokat formázok belőle. Előmelegített sütőben pirulásig sütöm.

Forrás: www.mazsola.hu

 Zabpelyhes arcpakolás:

Egy kanál zabpelyhet, egy kanál joghurtot és egy kanál mézet összekeverek, majd a párnámra egy törülközőt helyezek, ráfekszem, az arcpakolást az arcomra kenem, és 10-20 percig relaxálok. 🙂

Forrás: Pinterest

 

 

Tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni? Csatlakozz hozzám a Facebookon is!

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »