Miért kéne ennünk a hajdinát?

Ma egy olyan növényt hoztam, melyet méltatlanul kevesen ismerünk – bevallom, én se olyan régóta -, és keveset fogyasztunk, pedig se a beszerzése, se az elkészítése nem túl bonyolult, cserébe számtalan érv sorolható fel mellette, hogy miért kéne ennünk.

Mi az a hajdina?

A hajdina, másnéven pohánka vagy tatárka, utóbbi nevét onnan kapta, hogy a középkorban az említett népnek és a törököknek köszönhetően került Európába, Közép-Ázsiában, a Himalája tövében őshonos nővény. Bár sokszor a gabonafélék közé soroljuk, valójában a keserűfűfélék családjába tartozik, barna vagy fekete magként, esetleg őrölve juthatunk hozzá.

Forrás: Wikipédia

Tulajdonképpen egy olyan növényről van szó, melyet a vállalkozó szelleműek akár otthon is termelhetnek, bár sajnos kevésbé bőséges a termése, és a hántolása is viszonylag bonyolult.

Miért kéne ennünk?

Forrás: www.bakersjournal.com

Zöldséges hajdina-köret:

Hozzávalók:

Elkészítés:

Elkészítése pofon egyszerű. 😀 A hajdinát a vajban vagy olajban megpirítjuk és kipattogtatjuk, hozzáadjuk az apróra darabolt zöldségeket, felöntjük vízzel, fokhagymával, szerecsendióval, petrezselyemmel, kurkumával ízesítjük, és puhára főzzük. Mikor megpuhult, leöntjük a maradék vizet, kevés tejföllel elkeverjük, és hozzáadunk egy kis reszelt sajtot.

Mákos-mézes hajdina:

Hozzávalók:

Elkészítése:

Az előző recepthez hasonlóan a hajdinát elsőként megpirítjuk, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a csipet sót, és puhára főzzük, mikor megfőtt, leöntjük a maradék vizet, a mézzel, a fahéjjal és a mákkal ízesítjük, és már fogyaszthatjuk is. 🙂

További tippek:

A hajdina lisztjéből őrölve kitűnő palacsinta készíthető, illetve kenyérsütésre is alkalmas.

Forrás: www.raisedfromscratchdotcom.files.wordpress.com

 

Tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni? Csatlakozz hozzám a Facebookon is!

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »