A legtöbb családnál egy hétvégi ebéd nagyjából úgy néz ki, hogy húsleves egy kis hússal, kevés répa, esetleg fehér répa, valamint tészta, majd másodiknak egy kis hús krumplival vagy rizzsel, s végül valami desszert. Törjünk ki a komfortzónánkból! Új sorozatomban arról olyan konyhai alapanyagokról fogok írni, melyeket méltatlanul mellőzünk a konyhánkból.
Forrás: www.ancientgrains.com
Elsőként egy olyan növényt mutatok be, mely a többinél ismertebb, mégse sűrűn esszük.
Köles:
Miért kéne ennünk?
A kölesnek azon kívül, hogy nem sokkal drágább, mint gyakrabban fogyasztott társai, számtalan pozitív tulajdonsága van.
Természetesen ebből se együnk mértéktelenül, de nagyszerű köret lehet, egyedül a pajzsmirigybetegeknek kell odafigyelniük, hogy ne kölest egyenek kölessel, de ők is nyugodtan fogyaszthatják.
Hogyan fogyasszuk?
Zöldséges köles:
A kölest olívaolajban enyhén megpirítom, majd vízzel felöntve puhára főzöm, közben a zöldségeket (pl répa, fehérrépa, karfiol, brokkoli, cukkini, zöldbab, borsó…) felaprítom, és megpárolom, a végén leszűrve összekeverem őket, és már kész is a rizi-bizi pótlék.
Gyümölcsös köles:
A kölest vízben puhára főzöm, és a vizet elfőzöm róla, mikor megpuhult, apróra vágott gyümölcsöket (például barack, alma, körte, meggy, cseresznye, málna, sárgadinnye, ananász…) dobálok rá, és egy kicsit megpuhítom őket, közben fahéjjal ízesítem, illetve szükség esetén kevés nyírfacukorral vagy mézzel édesítem, majd a végén egy kis natúr joghurttal kevesem össze.
Tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni? Csatlakozz hozzám a Facebookon is!