Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy a hagyományos ízek kizárólag szénhidrát-és zsírbombák lehetnek, ezért aki egészségesen szeretne táplálkozni, egy az egyben zárja ki a magyar konyhát. Én, a magam részéről őszintén szólva ezt nem szívesen tenném meg, ugyanis több olyan elem van, amit nagyon szeretek, ezek egyike a pörköltfélék. 🙂 Mostantól a két népszerű receptsorozat (az eddig készen vettük és a miért kéne ennünk?) mellett elindítom a reformáld meg a hagyományos ízeket sorozatot is, mennek első elemét olvashatjátok, a célom, hogy a tradicionális magyar (és közép-európai) konyha ételeit egy új, egészségesebb formába öntve közvetítsem, ugyanis úgy gondolom, érdemes megőrizni az értékeinket. 🙂
Reform csirkepaprikás – ahogy én készítem:
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé
- 1-2 hagyma (ízlés szerint)
- 4 kanál olivaolaj
- csipet só
- csipet bors
- fokhagyma
- kakukkfű
- fűszerkömény (én az őröltet szeretem, de egészet is lehet használni)
- édes pirospaprika por
- 2 fej paradicsom
Elkészítés:
A hagymát apróra darabolom, majd az olivaolajon a csipet sóval megszórva megpirítom. A kockára vágott csirkemellet és a felvágott paradicsomokat rászórom, enyhén megpirítom, majd vízzel felöntöm, rászórom a többi fűszert, a fokhagymát, a borsot, a kakukkfüvet, a fűszerköményt és a pirospaprikát, majd puhára főzöm, ha elfogy a víz pótolom.
Tálalás:
Tejföl helyett egy-egy kisebb kanál natúr joghurttal is szoktuk enni.
Evvel tálalom:
Szerintem nagyon finom hajdinával összekeverve. Ezt úgy készítem el, hogy kevés olivaolajon megpirítom, majd vízzel felöntve puhára főzöm.
Saláta:
Akár a hajdinával kombinálva, akár anélkül nagyon finom a reform csirkepaprikás zöldségsalátával:
Hozzávalók:
- uborka
- paradicsom
- fejessaláta
- vékonyra szeletelt répa
- kevés kukorica
- lilahagyma
- 3 kanál joghurt
- 1 kanál olívaolaj
- 1 kanál almaecet
- 1 kiskanál mustár
- nagyon kevés só
- ha savanyúnak találom, egészen kevés méz (vagy más természetes édesítő)
Elkészítés:
A zöldségeket felaprítom, egy külön pohárban összekeverem a joghurtot, az olívaolajat, az almaecetet, a mustárt, a sót (és a mézet), majd mindent összedolgozok. Akkor igazán finom, ha pár órán keresztül hagyom összeérni az ízeket.
Tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni? Csatlakozz hozzám a Facebookon vagy a Google+-on!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: