A mai nyertes, a quinoa kicsit kakukktojás lesz a többi közt, ugyanis akik rendszeresen olvasnak, tudják, hogy nem csak lokálpatriotizmusom miatt, hanem környezeti és gazdasági megfontolásokból is jobban támogatom a hazai kistermelők termékeit, ugyanakkor úgy gondolom, hogy néha kell egy kis változatosság. 🙂 A másik szempont, amiben különbözik az eddigiektől, hogy sajnos sokkal drágábban lehet beszerezni. Utóbbin némiképp segít, hogy legalább nagyon tápláló, és sok is lesz belőle.
Tulajdonképpen mi is az a quinoa?
A quinoa Dél-amerikai növény – Peru és Bolívia területéről származik -, ott már 8-9000 éve fogyasztották, az inkák szent ételnek, a gabonák anyjának tartották (pedig valójában nem is gabona, de erről majd lentebb), és ennek tulajdonították harci erejüket, és azt, hogy gyorsan felgyógyultak sérüléseikből. A spanyol hódítóknak köszönhetően majdnem kipusztult, és csak a 19. század végén kezdték el újra termelni Coloradóban.

Forrás: www.rd.hu
Tulajdonképpen fekete, vörös és fehér quinoát ismerünk, melyek közül a feketének a legerősebb az aromája, és a fehérnek a leggyengébb. A legfehérebb és egyben legédesebb fajtája csak 4000 m felett terem meg.
A quinoa tulajdonképpen nem gabona, hanem a parajok és céklák családjába tartozik, akár 180 cm-esre is megnőhet, az általunk is fogyasztott magok a szár csúcsánál nőnek, de ezenkívül még a levelei is ehetőek (de az nem kapható nálunk).
Ez az értékes növény hozzánk magként leszedve vagy puffasztva érkezik.
Miért kéne ennünk?
- az egyik legjobb, legteljesebb növényi fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmazza
- viszonylag alacsony a kalóriatartalma
- nagy mennyiségben tartalmaz A, E és különböző B-vitaminokat
- nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint (ez az öregedésért felelős szabadgyökök egyik legjobb ellenszere), magnéziumot, vasat (ez nekünk nőknek különösen jó), cinket és káliumot
- nagyon jó tápanyagforrás, az egyik legtöbb, számunkra szükséges tápanyagot tartalmazza
- lúgosító hatású
- mivel jó növényi fehérjeforrás, vegetáriánusoknak különösen ajánlott
- gluténmentes, szóval gm diétán levők vagy az arra érzékenyek fogyaszthatják
- alacsony szénhidráttartalma miatt az inzulinrezisztenciások diétájába tökéletesen beilleszthető
- alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázóknak is nagyszerű

Forrás: www.index.hu
Hogyan készítsd el?
Főzés előtt mindenképp át kell mosni egy kisebb lyukú szűrőben, aztán kissé megpirítani olajon, hogy aranybarnás legyen, végül vízzel felöntve megfőzni. Készen érdekes módon kissé ikraszerűen fog kinézni, és a nyers mennyiséghez képest nagyon sok lesz, nálunk 0,5 kg megfőzése után egy hatalmas tál telt meg vele, ráadásul a főtt quinoából szedtem mindkettőnknek, mikor először készítettem, annyit, amennyit másból szoktam, és semelyikünkbe nem fért bele a fele sem. Tényleg nagyon tápláló. 🙂
Receptek:
Quinoa-saláta:
Hozzávalók:
- 150 g quinoa
- 1 evőkanál (oliva)olaj
- fokhagyma, só
- 1 teáskanál római kömény
- 5 kanál olivaolaj
- chili ízlés szerint
- 1 teáskanál méz
- 3 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál koriander
- 250 g kukorica
- 300 g vörösbab
- 3 paradicsom
- 1 avokádó
Elkészítés:
A quinoát 1 evőkanál olivaolajon megpirítom, majd vízzel felöntve sóval és fokhagymával puhára főzöm. Egy külön kis lábosban 5 evőkanál olivaolajon megpirítom a római köményt, a tűzről levéve hozzákeverem a chilit, a mézet, a citromlevet és a koriandert. Felkockázom a paradicsomot és az avokádót, hozzárakom a kukoricát és a vörösbabot (főzve), majd mindent összekeverek, és már lehet is tálalni.

Quinoa nyersen, nálunk leginkább a fehér kapható, Forrás: www.cdn.xenlife.com.au
Quinoa-desszert:
Hozzávalók:
- 100 g quinoa
- 15 g dió
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál méz
- durvára vágott aszalt szilva, datolya vagy aszalt barack
- kevés vanília
- csipet só
- 2,5 dl tej vagy kókusztej/zabtej
Elkészítés:
A diót kis lángon megpirítom. Külön lábosban a fahéjjal együtt megpirítom a quinoát, majd hozzáadom a többi hozzávalót, és a tejben puhára főzöm, ha igényli még, a tejet pótolom, a tűzről levéve hozzáadom a diót.

És ilyen főzve a quinoa, Forrás: www.s-media-cache-ak1.pinimg.com
Tetszett a bejegyzés, és nem szeretnél lemaradni? Csatlakozz hozzám a Facebookon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: