Cseresznyevirág blog

Egyszerű, gyors, egészséges – teljes kiőrlésű kenyér házilag

Részben azért, hogy jobb példát mutathassak a gyerekeimnek, részben azért, mert finomabb, és mert élvezem, elkezdtem azzal foglalkozni, hogy minél több dolgot itthon készítsek el, amiket eddig készen vettünk a boltban. Azt hiszem evvel, hogy így kevesebb adalékanyag kerül a szervezetünkbe, az első lépést már meg is tettük az egészséges életmód felé. Új sorozatomban ilyen recepteket mutatok be, melyek pofon egyszerűek, eddig mégis készen vettük.

Teljes kiőrlésű kenyér házilag.

Hozzávalók:

  • 60 dkg teljes kiőrlésű liszt (legyen otthon 1 kg mindenképp!)
  • 40 g élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 kanál barnacukor
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl víz
  • 3 csipet só
  • magok: tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag ízlés szerint (szerintem a tökmag és a napraforgómag a legfinomabbak benne).

Forrás: Pinterest

Elkészítés:

A lisztet egy tálba öntöm, majd a közepén krátert formálok, a langyos tejet beleöntöm a kráterbe, beleteszem a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt, majd kicsit összekeverem a kráter tartalmát, rászórok egy kis lisztet, letakarom, és egy fél órán keresztül békénhagyom, hogy az élesztő felfuthasson.

Fél óra múlva előveszem, hozzáöntöm az olívaolajat, a vizet, a sót, a magokat, és elkezdem gyúrni, annyi lisztet hozzáadok még, amennyit igényel, hogy igazi, jól gyúrható állaga legyen, kenyérformát formázok belőle, majd letakarom, és egy órán keresztül békénhagyom újra, meleg helyen kelesztem.

A fél óra leteltével sütőpapíros tepsibe helyezem, a tetejét lekenem tojássárgájával, esetleg rászórok még egy kis magot – ettől nagyon szép lesz, csak túl könnyen lepotyog -, majd előmelegített sütőben készre sütöm.

És már lehet is enni. 🙂 🙂 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anna Mikolicz says:

    Szia! Mennyi ideig sütöd és hány fokon?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!