Cseresznyevirág blog

Ezekre a természetes édesítőkre cserélheted a cukrot

Számtalan helyen olvashatunk róla, hogy mennyire fontos egészségügyi szempontból, hogy kiiktassuk a fehér cukrot, ugyanis nagyon megdobja a vércukorszintet, ami aztán hirtelen leesik, evvel hozzájárul az inzulinrezisztencia majd a cukorbetegség kialakulásához, ráadásul komoly függőséget okoz. Ma megpróbálok egy kis segítséget nyújtani abban, mivel válthatjuk ki a fogyasztását. 🙂

Én a magam részéről ezek közül mézet és nyírfacukrot tartok itthon. 🙂

Forrás: Pinterest

Méz:

Magas a kalóriatartalma, viszont cserébe rendkívül jó tápanyagtartalma van, 19 féle aminosavat, enzimeket és olyan nyomelemeket tartalmaz, mint az aluminium, cink, foszfor, jód, kadmium, kalcium, kén, klór, kobalt, magnézium, mangán, nátrium, réz, vas. Rendkívül gazdag vitaminokban, különböző arányban tartalmaz B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminokat. A benne előforduló savak fokozzák az emésztést, és evvel együtt az étvágyat is növelhetik. A méz az édes ízét a magad glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor) tartalmának köszönheti, melyeknek köszönhetően könnyen és gyorsan felszívódik, ezért inzulinrezisztenciásoknak nem ajánlott, és a pollenallergiásoknál allergiás reakciót válthat ki, a többiek viszont mértékkel, de bátran fogyaszthatják (egy felnőtt ember napi adagja nagyjából 100 g lehet), különösen így ősszel, mikor segíthet megelőzni és leküzdeni a betegségeket. 🙂 Érdemes jó minőségű termelői mézet venni, ugyanis az természetes, a kaptártól az üvegig nem sok változáson megy keresztül. 🙂

Ára kb. 1600 Ft/kg-től (fajtától is függ).

Forrás: Pinterest

 

Nyírfacukor:

Másnéven xilit vagy xylitol. Több zöldségben és gyümölcsben, sőt, még az emberi testben is megtalálható, azonban a boltokban kapható változatát a nyírfa rostjaiban található xilánból állítják elő. A szénhidráttartalma 75%-kal alacsonyabb a cukor szénhidráttartalmánál, kalóriatartalma pedig 40%-kal, és lényegesen kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Lassú felszívódású, viszont gyorsan eltelít, segíthet a fogyókúrában és az inzulinrezisztenciás diétába is beilleszthető. 🙂 Ma már számos nyírfacukorral készülő termék kapható. 🙂 Barátunk lehet a cukor elleni függőség leküzdésénél, illetve lúgosító hatása miatt lúgosító diétákba és a candida diétába is beilleszthető.

Ára: 1500 Ft/kg-től.

Forrás: www.fitbuilder.hu

Eritrit:

Természetes cukoralkohol, melyet a joghurt erjesztéséhez hasonlóan állítanak elő cukorból, melynél 30%-kal kevésbé édes, azonban grammonként csupán 0,2 kalória van benne. Mivel a vékonybélben felszívódik, és nem jut el a vastagbélig, nem okoz bélproblémákat, és nagyjából 90%-a 24 órán belül feldolgozatlanul távozik a szervezetből a vizelettel. A cukornál kicsit hűvösebb az íze, és enyhe utóízt érezhetünk utána. Nagy mennyiségben fogyasztva ronthatja az ízérzékelést és fokozhatja az édességfüggést.

Ára: 1500 Ft/kg-től.

Forrás: Pinterest

Juharszirup:

A juharfa éltető nedvének besűrűsítésével készített édesítő szirup, melyből por állagú édesítőt is készítenek, mely kétszer olyan édes, mint a cukor. Magas mangántartalmával segít az energiatermelésben és a normális idegműködésben, de tartalmaz riboflavint, cinket, magnéziumot, káliumot, kalciumot és vasat.

Ára: 2200 Ft/0,25l-től (8800 Ft/l)

Forrás: Pinterest

Agave:

Az agave szirupot ugyanannak a mexikói növénynek a leveléből nyerik, amiből a tequilát készítik. Jól oldódik vízben, a kalóriatartalma nagyjából megegyezik a cukor kalóriatartalmával, ám annál nagyjából másfélszer édesebb. Magas fruktóztartalma miatt nem feltétlen a legjobb választás, de a cukornál előnyösebb, viszont cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciásoknak nem ajánlott.

Ára: 900 Ft/0,3l-től (300 Ft/l)

Kihagyhatatlan kép egy ilyen bejegyzésből. 😀 Forrás: benolivares.photoshelter.com


Forrás: Pinterest

Kókuszvirág cukor:

A kókuszvirág cukor a többihez képest újdonságnak számít, a kókuspálma nektárjából készül. 80%-a szacharóz (mint a fehér cukornak), a maradék fruktóz és kis mennyiségben glükóz. Tartalmaz inulint (növényi rost), és a fehér cukornál magasabb az ásványi anyag tartalma is. Előnye, hogy a többiekkel szemben karamelizálható. A cukornál valamivel lassabban szívódik fel (egyes adatok szerint 35 csupán a glikémiás indexe), de inzulinrezisztenciásoknak nem ajánlott.

Ára: 1600 Ft/kg-től.

Forrás: Pinterest

Barna rizsszirup:

Főtt barnarizsből nyert, leginkább a mézre hasonlító szirup, mely nagyszerű B-vitamin forrás, de tartalmaz mangánt, magnéziumot, cinket, káliumot, kalciumot, nátriumot és vasat.

Ára: 800 Ft/0,3 l (2600 Ft/l)

Újabb kihagyhatatlan kép. 🙂 Forrás: Pinterest

Stevia:

Az 1900-as években vonták ki először a dél-amerikai jázminpakóca növényből (Stevia rebaudiniana), a keserű orvosságok édesítésére azonban már korábban is használták, mára közkedvelt édesítőszerré vált, ugyanis nullkalóriás, valamint a glikémiás indexe is nulla (0 a szénhidráttartalma, nem kell számolni az inzulinrezisztenciás diétában), ugyanis a szervezeten emésztetlenül halad végig. 🙂 A-és C-vitaminokat, valamint cinket, magnéziumot, vasat és foszfort tartalmaz. Bizonyos esetekben enyhe hasmenést okozhat. Kifejezetten ajánlott azoknak, akik inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség miatt diétáznak,de beilleszthető a fogyókúrákba és a candida diétába is. Levelei 3-szor olyan édesek, mint a cukor, a kivonata pedig akár 300-szor. Az, hogy mennyire jó fogyasztani, vitatott, betiltották az USA-ban és egy időben több európai országban, Ázsiában viszont előszeretettel használják. Keserű utóíze egyeseket zavarhat.

Ára: kb. 1600 Ft/100g-tól.

Forrás: www.dailymail.co.uk

Szorbit:

Színtelen, szagtalan, vízben jól oldódó édeskés ízű cukoralkohol, melyet glükózból állítanak elő, mivel lassabban szívódik fel a cukornál, és a szervezet lassabban alakítja át glükózzá, ezért csak kis mértékben emeli a vércukorszintet. Puffadást és hasmenést okozhat. Lebontásához nem szükséges inzulin, ezért még cukorbetegek is fogyaszthatják.

Mannit:

Enyhén savas kémhatású, szintén glükózból készített cukoralkohol, de savas kémhatását a gyártásnál ellensúlyozzák, nagy mennyiségben fogyasztva puffadást és hasmenést okozhat. Mivel inzulin nélkül is le tudja bontani a szervezetünk, cukorbetegek és inzulinrezisztenciások is fogyaszthatják.

Maltit:

Kukoricakeményítő alapú édesítőszer, mely a cukorhoz hasonlóan édes, ám annál jobban kíméli a fogakat, 40%-kal alacsonyabb a kalóriatartalma, lassan szívódik fel, és csak kis mértékben emeli a vércukorszintet (a glikémiás indexe 20-30 közt van), gyakran használják a diabetikus ételek édesítésére, mivel lebontása nem igényel inzulint.

Tagatóz:

Kis energiatartalmú édesítőszer, melyet a laktózból (tejcukor) vonnak ki. Alacsony energiatartalmú, rövid láncú zsírsav, mely nem rontja a fogakat és beilleszthető az inzulinrezisztenciás diétába. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést és puffadást okozhat.

 

Forrás: Pinterest

 

Tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni? Csatlakozz hozzám aFacebookon vagy a Google+-on!

Források: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!