Régen, mikor még néha-néha előfordultam egy-egy étteremben, mindig az első dolgom volt, hogy találjak valami finom gyümölcskrémlevest, a második fogás elbújhatott mögötte, lehetett akármilyen jó. 🙂 A jégkrém pedig? Vele úgy kezdődött a barátságunk, hogy – olyan nő vagyok, aki elvárja magától, hogy mindent otthon ügyesen elkészítsen -, még tavaly nyáron megpróbálkoztam a fagylaltkészítéssel, az íze csodálatos volt, és – a boltival szemben – valóban abból készült, amiből várnánk, viszont mivel fagyigépem nincs (MÉG! arra vágyom a leginkább, meg egy kürtöskalácssütőre, de utóbbi olyan cukorbomba, hogy muszáj lenne lakat alatt tartanom, és csak évi egyszer elővenni), hiába kevergettem fél óránként a fagylaltot, csak kásás lett, meg kicsit össze is fagyott. Aztán kinéztem a jégkrémformát magamnak, és legközelebb, mikor a megfelelő áruházban jártunk, beraktam a kosárba. 🙂
Tipp, ha nincs jégkrémformánk, gyűjtsünk kis (lehetőleg kerek) joghurtospoharakat és kanalakat vagy jégkrémpálcikákat rakjunk bele olyan módon, hogy a joghurtospoharakat egymás mellé helyezzük, és két hurkapálcika közé erősítjük befőttesgumival megfelelő közönként az alkalmi jégkrémpálcikáink.
És hogy miért tárgyalom ezeket együtt? Elsősorban azért, mert én nem csak egyszerre, hanem gyakorlatilag ugyanabból szoktam készíteni, mégpedig mindig az éppen aktuális idénygyümölcsből, először eperből, aztán málnából, ribizliből, meggyből, őszibarackból, sárgabarackból, sárgadinnyéből… 🙂 És ami nem utolsó szempont, hogy nagyszerű módja annak, hogy a férjembe és később a gyerekekbe vitamint tápláljak. 😀
Hozzávalók:
- 1,5 kg idénygyümölcs (akár vegyesen) megmosva, szükség szerint megpucolva
- 2,5 dl kókusztejszín vagy habtejszín (utóbbinál érdemes odafigyelni az összetevőkre, nekem például az a mániám, hogy ha tejszínt veszek, az ne finomított pálmaolajból készüljön, és az egyik vezető szupermarketben 1, azaz egyféle tejszínt szoktam látni a körülbelül tízféle közül, ami tejből készült)
- méz vagy más természetes édesítőszer (ízlés szerint, a gyümölcs savanyúságától függően)
- vanília (az ideális természetesen rúdból kikaparva, de ha az nincs, használhatunk 1 zacskó vaníliáscukrot)
- 3-5 dl tej (lehet növényi tej is)
- citromhéj (ha nem bio citromot használunk, érdemes előre reszelve megvenni)
- 0,5-1 citrom leve (édesebb gyümölcsökhöz több kell)
- ízlés szerint mentalevél, fahéj
Az alap elkészítése:
Először egy alapot készítek el, aminek aztán az egyik feléből jégkrém, a másikból gyümölcsleves lesz. A gyümölcsöt leturmixolom, hozzáadom a vaníliát és szükség szerint mézzel édesítem. Egy külön tálkában a tejszínt kemény habbá verem, majd óvatosan, folyamatos habverés mellett hozzákeverem a gyümölcsös masszát, míg egy kemény alapot nem kapok, ha túl édesnek érzem, a citrom levéből facsarok belőle.
A jégkrém elkészítése:
Ez innentől a világ legegyszerűbb dolga, szépen, kanállal megtöltjük a formákat a masszával, és behelyezzük a mélyhűtőbe, majd megvárjuk, hogy jó alaposan megfagyjanak. Amikor elővesszük, kicsit megmelegítjük a két kezünk között, és ki tudjuk húzni a formából, ha a jégkrém nélkül jön a pálca, akkor még nem fagyott meg eléggé. Ha szeretnénk még fokozni, gőz felett megolvasztott csokoládéban megforgathatjuk még utána, sőt, a csokoládé után akár darált mogyoróban vagy mandulában is.
A gyümölcskrémleves elkészítése:
Miután kivettem a jégkrémnekvalót, a gyümölcskrémlevest tejjel addig hígítom, míg kellemes nem lesz a sűrűsége, majd hozzáadom a citrom facsart levét, a reszelt citromhéjat, annyi mézet, hogy finom legyen, és ha szeretném, mentával vagy fahéjjal ízesítem. Legalább egy fél órát hagyom pihenni a hűtőben letakarva fogyasztás előtt. Ha besűrűsödik, tejjel lehet hígítani újra. 🙂
Tálaláskor tejszínhabbal (én otthon verem) és mentalevéllel díszíthetjük, tehetünk bele gyümölcsdarabokat.
Tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni? Csatlakozz hozzám a Facebookon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: