Ma egy olyan növényt hoztam, melyet méltatlanul kevesen ismerünk – bevallom, én se olyan régóta -, és keveset fogyasztunk, pedig se a beszerzése, se az elkészítése nem túl bonyolult, cserébe számtalan érv sorolható fel mellette, hogy miért kéne ennünk.
Mi az a hajdina?
A hajdina, másnéven pohánka vagy tatárka, utóbbi nevét onnan kapta, hogy a középkorban az említett népnek és a törököknek köszönhetően került Európába, Közép-Ázsiában, a Himalája tövében őshonos nővény. Bár sokszor a gabonafélék közé soroljuk, valójában a keserűfűfélék családjába tartozik, barna vagy fekete magként, esetleg őrölve juthatunk hozzá.

Forrás: Wikipédia
Tulajdonképpen egy olyan növényről van szó, melyet a vállalkozó szelleműek akár otthon is termelhetnek, bár sajnos kevésbé bőséges a termése, és a hántolása is viszonylag bonyolult.
Miért kéne ennünk?
- Magas élelmirost-tartalmú növényről van szó, segít a székrekedés legyőzésében.
- Kitűnő vitaminforrás, magas B1-, B2-és E-vitamintartalommal.
- Antioxidáns hatású, flavonoidot és rutint tartalmaz, melyek segítenek megerősíteni az érfalakat, a kötőszövetet, és segítenek a sejtfalak regenerációjában.
- Állítólag fogyasztása segít megelőzni bizonyos daganattípusok, mint a vastag-és végbélrák elkerülésében.
- A benne található kéntartalmú aminosavak segítenek megelőzni a máj elzsírosodását.
- Mivel gluténmentes, ezért a belőle készített ételeket gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
- Candida-diétába is jól beilleszthető.
- A cukorbetegek és inzulinrezisztenciások diétájába is rendkívül jól beleillik.

Forrás: www.bakersjournal.com
Zöldséges hajdina-köret:
Hozzávalók:
- 1-2 marék hajdina
- zöldségek: pl sárgarépa, zeller, fehérrépa, karfiol, brokkoli
- vaj vagy olaj
- fűszerek: fokhagyma, szerecsendió, petrezselyem, kurkuma
- tejföl
- reszelt sajt
Elkészítés:
Elkészítése pofon egyszerű. 😀 A hajdinát a vajban vagy olajban megpirítjuk és kipattogtatjuk, hozzáadjuk az apróra darabolt zöldségeket, felöntjük vízzel, fokhagymával, szerecsendióval, petrezselyemmel, kurkumával ízesítjük, és puhára főzzük. Mikor megpuhult, leöntjük a maradék vizet, kevés tejföllel elkeverjük, és hozzáadunk egy kis reszelt sajtot.
Mákos-mézes hajdina:
Hozzávalók:
- 3 dl hajdina
- 3 dl darált mák
- méz
- csipet só
- kevés olaj
- kevés fahéj
Elkészítése:
Az előző recepthez hasonlóan a hajdinát elsőként megpirítjuk, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a csipet sót, és puhára főzzük, mikor megfőtt, leöntjük a maradék vizet, a mézzel, a fahéjjal és a mákkal ízesítjük, és már fogyaszthatjuk is. 🙂
További tippek:
A hajdina lisztjéből őrölve kitűnő palacsinta készíthető, illetve kenyérsütésre is alkalmas.

Forrás: www.raisedfromscratchdotcom.files.wordpress.com
Tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni? Csatlakozz hozzám a Facebookon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: