Cseresznyevirág blog

Miért kéne ennünk a kölest?

A legtöbb családnál egy hétvégi ebéd nagyjából úgy néz ki, hogy húsleves egy kis hússal, kevés répa, esetleg fehér répa, valamint tészta, majd másodiknak egy kis hús krumplival vagy rizzsel, s végül valami desszert. Törjünk ki a komfortzónánkból! Új sorozatomban arról olyan konyhai alapanyagokról fogok írni, melyeket méltatlanul mellőzünk a konyhánkból.

Forrás: www.ancientgrains.com

Elsőként egy olyan növényt mutatok be, mely a többinél ismertebb, mégse sűrűn esszük.

Köles:

Miért kéne ennünk?

A kölesnek azon kívül, hogy nem sokkal drágább, mint gyakrabban fogyasztott társai, számtalan pozitív tulajdonsága van.

  • fogyasztásával változatosabban táplálkozhatunk (a tészta, rizs, burgonya csak háromféle, ha hozzá vesszük a kölest, már rögtön négyféle) 😀
  • lúgosító hatású gabona: hozzájárul szervezetünk egészséges egyensúlyához, számtalan egészségügyi problémára és fogyókúrára is szokták ajánlani, hogy lúgosító étrendet kövessünk, ebbe kiválóan beleillik
  • gluténmentes: tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják
  • nagyszerű ásványianyag-és vitaminforrás: nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, mangánt, foszfort, vasat és B-vitamint, melyekkel hozzájárul az egészséges vérkeringéshez, és feltölt energiával
  • antioxidáns hatású
  • jó hatással van a koleszterinszintre
  • mivel nem finomítják, probiotikus hatású
  • csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések esélyét
  • javítja a hangulatot
  • mivel jelentős a fehérjetartalma, vegetáriánusoknak is kifejezetten ajánlott (meg testépítőknek 😀 )
  • gabona létére viszonylag alacsony a szénhidráttartalma, ezért inzulinrezisztenciásoknak is ajánlott

Természetesen ebből se együnk mértéktelenül, de nagyszerű köret lehet, egyedül a pajzsmirigybetegeknek kell odafigyelniük, hogy ne kölest egyenek kölessel, de ők is nyugodtan fogyaszthatják.

Forrás: www.world-crops.com

Hogyan fogyasszuk?

  • kölesgolyót a gyerekeknek! Ugye ismerős? Nem véletlenül. 😀
  • köretként
  • édességként

Zöldséges köles:

A kölest olívaolajban enyhén megpirítom, majd vízzel felöntve puhára főzöm, közben a zöldségeket (pl répa, fehérrépa, karfiol, brokkoli, cukkini, zöldbab, borsó…) felaprítom, és megpárolom, a végén leszűrve összekeverem őket, és már kész is a rizi-bizi pótlék.

Gyümölcsös köles:

A kölest vízben puhára főzöm, és a vizet elfőzöm róla, mikor megpuhult, apróra vágott gyümölcsöket (például barack, alma, körte, meggy, cseresznye, málna, sárgadinnye, ananász…) dobálok rá, és egy kicsit megpuhítom őket, közben fahéjjal ízesítem, illetve szükség esetén kevés nyírfacukorral vagy mézzel édesítem, majd a végén egy kis natúr joghurttal kevesem össze.

 

Tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni? Csatlakozz hozzám a Facebookon is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!