Részben azért, hogy jobb példát mutathassak a gyerekeimnek, részben azért, mert finomabb, és mert élvezem, elkezdtem azzal foglalkozni, hogy minél több dolgot itthon készítsek el, amiket eddig készen vettünk a boltban. Azt hiszem evvel, hogy így kevesebb adalékanyag kerül a szervezetünkbe, az első lépést már meg is tettük az egészséges életmód felé. Új sorozatomban ilyen recepteket mutatok be, melyek pofon egyszerűek, eddig mégis készen vettük.
Teljes kiőrlésű kenyér házilag.
Hozzávalók:
- 60 dkg teljes kiőrlésű liszt (legyen otthon 1 kg mindenképp!)
- 40 g élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 1 kanál barnacukor
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 dl víz
- 3 csipet só
- magok: tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag ízlés szerint (szerintem a tökmag és a napraforgómag a legfinomabbak benne).

Forrás: Pinterest
Elkészítés:
A lisztet egy tálba öntöm, majd a közepén krátert formálok, a langyos tejet beleöntöm a kráterbe, beleteszem a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt, majd kicsit összekeverem a kráter tartalmát, rászórok egy kis lisztet, letakarom, és egy fél órán keresztül békénhagyom, hogy az élesztő felfuthasson.
Fél óra múlva előveszem, hozzáöntöm az olívaolajat, a vizet, a sót, a magokat, és elkezdem gyúrni, annyi lisztet hozzáadok még, amennyit igényel, hogy igazi, jól gyúrható állaga legyen, kenyérformát formázok belőle, majd letakarom, és egy órán keresztül békénhagyom újra, meleg helyen kelesztem.
A fél óra leteltével sütőpapíros tepsibe helyezem, a tetejét lekenem tojássárgájával, esetleg rászórok még egy kis magot – ettől nagyon szép lesz, csak túl könnyen lepotyog -, majd előmelegített sütőben készre sütöm.
És már lehet is enni. 🙂 🙂 🙂
Szia! Mennyi ideig sütöd és hány fokon?